Saldžiarūgštė ruginė duona / patarimai

614 819 Vegan Pipiras

Manau tai mano ilgiausias receptas, kokį esu rašiusi 🙂 🙂 🙂

Duona, man iš vaikystės prisiminimu yra kažkas nepaprasto. Visada atsimenu tai, kaip sakydavo, kad duonos išmesti negalima, o jei ji supelija, prieš metant turi atsiprašyti duonelės, kad ją išmeti. Gal todėl visada stengiuosi duoną suvalgyti visą, kol ją galima valgyti. Duona dažniausiai valgome su salotomis ar kaip sumuštinį. Paprastai, bet skaniai!

Patarimai iš mano pastebėjimų:

1. Duoną namuose pagaminti paprasta, tačiau duonai būtinas kokybiškas ir švarus vanduo! Vanduo didelį veiksmą atlieka duonos gaminime, todėl kuo kokybiškesnis vanduo, tuo skaniasnė ji būna!
Kol neturėjome kokybiško vandens filtro (paskaityti galite čia), būdavo, kad duona nepavyksta iškepti, ji būna per drėgna, gerai neiškyla ar tiesiog visiškai vidus žalias – nors pluta gražiai apskrudo!
2. Iškeptą duoną visada išimu iš kepimo formos, susuku ją į drėgną (sušlapintą šaltu vandeniu) rankšluostį ir palieku atvėsti ant atvėsinimo grotelių.
3. Atvėsintą duoną skanaujame kitą diena. Per tą laiką duona visa gerai atvėsta.
4. Duoną supjaustome į riekeles ir susukame į rankluostį, kad ji galėtų kvėpuoti. Paliekame ant spintelės. Tokią duoną galima išlaikyti savaitę laiko.
5. Jei atsitinka taip, kad atsirado nors mažam pelėsis, nevalgome tokios duonos, nes duona yra visa užkrėsta pelėsiu, nors ir akimi jo nematai.
6. Tiems, kam kyla rūgštis rekomenduoju skanauti ją pirmoje dienos pusėje iki pietų. Taip išvengsite nemalonaus jausmo.
Mūsų šeima skanauja ją būtent iki pietų (13-14val).
7. Duona kepu dažniausiai žemoje temperatūroje 150 laipsnių, nes labai mėgstame duoną su sėklomis, o norint, kad sėklos išliktų naudingos – ne nuodingos, kepkite žemoje temperatūroje ir jūs!
8. Jei duona nepavyks iškepti, perpjovus matysis, kad ji yra dar žalia, supjaustykite mažomis riekelėmis / juostelėmis, dėkite į orkaitę ir paskrudinkite. Turėsite puikius traškučius!

Ruginės duonos raugas ruošiamas ypač paprastas, neužima daug laiko, tik nereikia jo pamiršti!

Ruginio raugo ruošimas

Paprastą raugą galite pasigaminti vos per kelias dienas.

Sudėtis :
1 puod. kokybiško filtruoto vandens 
1 puod. pilno grūdo ruginių miltų

Veiksmas:
1. Į švarų dubenį (aš naudoju plastikini su dangčiu iš Tupperware) pilkite miltus ir vandenį, gerai išmaišykite.
2. Dubenį pridenkite dangčiu.
BŪTINA neuždaryti, palikti oro, kad galėtų kvėpuoti!
Jei neturite namuose tokio indo, paimkite ir dubenį uždenkite servetėle / rankšluoščiu ar maistine plėvele tik nepamirškite jos subadyti!

3. Padėti šiltai
Mes dedame aukštai ant šaldytuvo, kur šilčiausia vieta.
4. Masę palikti rūgti 3 – 5 paroms.
5. Kiekvieną dieną reikia raugą permaišyti.
6. Gerai išrūgusi masė suskistėja, atsiranda burbuliukų, jaučiasi raugo kvapas.

Raugo laikymas

1. Rauga galima pasilikti kitam kartui.
2. Reikia pasemti porą šaukštų jau paruošto raugo ir supilti į indelį.
3. Palikti stovėti šaltai
Mes dedame į šaldytuvą, aukščiausią vietą jo.

Raugo primaitinimas

Jei neplanuojate kepti duonos ir nenaudojate raugo!

1. Paimti indą iš šaldytuvo. Palikti kambario temperatūroje, tam, kad sušiltu.
2. Į raugą (kurio bus apie 0,5puod.)  įpilti 1 puod. filtruoto vandens ir įmaišyti 1 puod. miltų.
Patarimas : Jei raugo liko 1 puod., tai įpilti 0,5 puod. filtruoto vandens ir įmaišyti 0,5 puod. miltų.
3. Palikti šiltai, kol masė padvigubės (apie parą laiko)
4. Įpilkite į indelį ir pastatykite į šaldytuvą / arba gaminkite duoną. Nepamirškite pasilikti raugo kitam kartui!
5. Gerai išrūgęs senas raugas yra tvirtesnis, geriau kvepia. Pati duona būna dar gardesnė.

  

Duonos gaminimas 1 kepalui!

Sudėtis:

apie 1 puod. ruginio raugo.

2 puod. šilto vandens (turi būti drungnas)
2-3 v.š datulių sirupo
1 puod. sėklų – saulėgrąžų, moliūgo sėklų, kmynų mišinio (nerekomenduojame dėti linų sėmenys).
1 a.š druskos „Alpen Bergkern”
3 v.š eko alyvuogių aliejaus
5 puod. ruginių miltų

Veiksmas:
1. Sėklas nuplikyti verdančiu vandeniu, nusausinkite!
2. Į daugiafunkcinį mikserį pilkite sirupą, sėklas, druską, aliejų ir išmaišyti.
3. Į skystąją dalį pilkite po puodelį miltų, maišykite.
4. Supilus paskutinį puodelį miltų gerai išmaišykite tešlą. Tešla turi formuotis drėgnomis rankomis.
5. Tešlą pilti į norimą formą.
Mano mėgiamiausia pailga silikoninė iš kurios lengvai išsiima.
5. Palikti kilti 12-14val.
Aš dedu kepimo formą į orkaitę, palieku tarpą pro kurį įeitų oras ir duona galėtų lengvai kilti.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 150temp. Kaitinu aš orkaitę apie 15-20min.
7. Duoną kepimo formoje dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 1,5-2 val.
8. Iškeptą iškarto išimti iš formos, apvinioti drėgnu ranksluoščiu ir palikti atvėsti ant atvėsinimo grotelių.
9. Atvėsintą susukite rankšluostyje.

Skanaus!

 

Komentarai

Komentarų

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas.

    Atgaliniai pranešimai su “Saldžiarūgštė ruginė duona / patarimai

    1. Sumuštinis su saulėgrąžų grietinę ir daigintomis mung pupelėmis | Vegan Pipiras
    2. Sumuštinis su sūriu | Vegan Pipiras
    3. Sumuštinis su saulėgrąžų grietine ir pistacijomis | Vegan Pipiras
    4. Avinžirnių sumuštinis plius morkos ir žirneliai | Vegan Pipiras
    error: Content is protected !!